CHINA'S POWERFUL ASPIRATIONS AND DEMOCRATIZATION - NARLOCH Sabina (2013)
W ostatnich latach wiele mówi się o odbudowie potęgi Chin i możliwości przejęcia przez nie pozycji dominującego mocarstwa na arenie międzynarodowej. Ewentualne zajęcie przez Państwo Środka pierwszego miejsca bezpośrednio wiąże się z koniecznością akceptacji (szczególne znaczenie ma akceptacja najsilniejszego głosu – tj. Zachodu) dla takiej władzy – potrzebne są punkty wspólne, które sprzyjałyby zaufaniu. Podstawowym punktem, warunkującym większość pozostałych, jest ustrój polityczny. Z tego względu w artykule przedstawiono spór między procesem demokratyzacji a ideologią i działaniami Komunistycznej Partii Chin przy jednoczesnym uwzględnieniu aspektów kulturowych, historycznych, społecznych, jak również wpływu Zachodu i globalizacji.