WSPÓŁPRACA TRANSGRANICZNA W UNII EUROPEJSKIEJ W ASPEKCIE BEZPIECZEŃSTWA - BARSZCZ Anna M. (2013)
Współpraca transgraniczna jest elementem działań zmierzających do zapewnienia odpowiedniego poziomu bezpieczeństwa w Unii Europejskiej. Z uwagi na wpływ procesów globalizacyjnych i internacjonalizacyjnych występuje potrzeba wprowadzenia ulepszeń w różnych aspektach tego zjawiska. Po opisaniu istoty współpracy transgranicznej autorka podejmuje próbę analizy poszczególnych płaszczyzn oraz wskazania kierunku zmian, które doprowadziłyby do bardziej efektywnej współpracy w walce z zagrożeniami bezpieczeństwa wewnętrznego UE.