UWARUNKOWANIA POLITYCZNO-OBRONNE POLSKI W KONTEKŚCIE UCZESTNICTWA WOJSKA POLSKIEGO W MISJACH ZAGRANICZNYCH - MUCHA Jacek (2013)
Artykuł przedstawia podstawowe uwarunkowania bezpieczeństwa państwa oraz założenia wynikające z pragmatyki obronnej i udziału polskiego wojska w poszczególnych kontyngentach i misjach zagranicznych. Ukazując różne rodzaje i znaczenie poszczególnych misji zagranicznych, przedstawiono ich uwarunkowania prawne oraz oceniono koszty i korzyści, jakie z tego płyną. Takie założenie badawcze jest istotne w aspekcie prowadzonych działań mających wpływ na funkcjonowanie złożonego systemu bezpieczeństwa państwa. Jednym z takich czynników jest również możliwość poprawy poziomu wyszkolenia żołnierzy w warunkach wojennych, szkoleniowych i stabilizacyjnych, wysoko oceniana przez współdziałające państwa NATO. Tak prowadzona polityka bezpieczeństwa państwa sprzyja rozwijaniu długofalowych korzyści gospodarczych oraz zacieśnia międzynarodowe więzy w kluczowych sprawach dotyczących interesów narodowych na płaszczyźnie militarnej i gospodarczej.