SPECIAL SERVICES IN THE MODERN STATE SYSTEM - OGRODOWCZYK Piotr (2013)
Służby specjalne w państwie demokratycznym są istotnym elementem zarządzania państwem. Artykuł pokazuje sposób, w jaki gwarantują one bezpieczeństwo naszego kraju oraz obywateli. Ich działania mają ważne znaczenie w zapewnieniu krajowego porządku politycznego i społecznego, między innymi w walce ze zorganizowaną przestępczością. Artykuł precyzuje zasięg działania oraz kompetencje poszczególnych działających aktualnie w Polsce służb specjalnych. Uwzględnione zostały również ramy prawne, w jakich działają. Opisano historię tych służb, aby pokazać, jak zmieniała się ich rola i działania w okresie międzywojennym, II wojny światowej oraz powojennym.