THE ECONOMIC WAR THEORY - JAROSZYŃSKA Małgorzata; DYMKOWSKI Dawid (2015)
Wojna ekonomiczna związana jest ze zmianą postrzegania bezpieczeństwa narodowego przez pryzmat poważnych zagrożeń. Jej istota polega na prowadzeniu działań zmierzających do osłabienia lub zniszczenia potencjału gospodarczo-obronnego przeciwnika. Czynności prowadzone w ramach tego konfliktu dotyczą użycia nie tylko określonych narzędzi ekonomicznych, lecz także zastosowania siły militarnej czy politycznej i związane są najczęściej z próbą wymuszenia określonych decyzji politycznych drugiego państwa