THE POLITICAL RISK AS AN INDICATOR OF STATE’S NATIONAL SECURITY - WASZKIEWICZ Grzegorz (2015)
Wśród wszystkich grup ryzyka rozważanych w teorii ekonomii oraz kalkulowanych w działaniach inwestycyjnych na szczególną uwagę zasługuje ryzyko polityczne, które z punktu widzenia przedmiotu jest najmniej rozpoznane i najtrudniejsze do skwantyzkowania. Ogólnie przyjęty gospodarczo-znansowy charakter tej miary często uniemożliwia wiązanie jej z innymi obszarami funkcjonowania państwa. Niemniej kompleksowość podejścia w ocenie ryzyka politycznego i wielowątkowość analizy daleko wykraczają poza pojmowanie tego zagrożenia w sensie wyłącznie gospodarczym. Miernik − ryzyko polityczne − zarówno na gruncie teoretycznym, jak i w praktyce rynkowej uwzględnia zagregowaną skalę różnorodnych zagrożeń dla bezpieczeństwa narodowego państwa. Rozważania nad specyfiką dyskontowanych zagrożeń w ramach wyceny ryzyka politycznego i ich zbieżność z dominującymi sferami współczesnego bezpieczeństwa państwa uprawniają do sformułowania tezy, jakoby skala ryzyka politycznego szacowanego na rynkach finansowych odzwierciedlała poziom bezpieczeństwa narodowego w poszczególnych gospodarkach. Dążąc do udowodnienia powyższej tezy, przeanalizowano dominujące sfery zagrożeń bezpieczeństwa narodowego państwa, a następnie składowe ryzyka politycznego w ujęciu teoretycznym. Porównanie obu grup czynników dowodzi ich wyraźnej zbieżności. Następnie powyższe determinanty/elementy skonfrontowano z kluczowymi faktorami dyskontowanymi przez komercyjne instytucje, które szacują skalę ryzyka politycznego w odniesieniu do każdej gospodarki. Dodatkowo porównano wybrane gospodarki pod względem przypisywanego im na tej podstawie ryzyka otoczenia politycznego. W rezultacie stwierdzono, że skwantyfikowane ryzyko polityczne jako miernik finansowy pozwala oszacować skalę bezpieczeństwa narodowego państwa, a przez to może być użyteczne w porównaniach międzynarodowych