ROLA PRZEDSIĘBIORSTWA SEKTORA OBRONNEGO W PRZYGOTOWANIACH OBRONNYCH PAŃSTWA - MAJ Julian; GRĘZICKI Marek (2015)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie ogólnych założeń dotyczących roli przedsiębiorstwa sektora obronnego w kształtowaniu gospodarczej sfery bezpieczeństwa. Przybliża zakres i istotę przemysłu obronnego z punktu widzenia przedsiębiorcy. Zarysowane zostały główne elementy tego zagadnienia z podkreśleniem strategii obronności, uwarunkowań prawnych oraz roli i zadań realizowanych przez przedsiębiorców na rzecz bezpieczeństwa i obronności. W części zasadniczej skoncentrowano się na procesach produkcyjnych, w tym przypadku na realizacji napraw sprzętu wojskowego w czasie pokoju oraz w czasie wojny. Całość artykułu została dopełniona podkreśleniem roli przedsiębiorcy w wojskowym systemie logistycznym. Przedmiotowy materiał ma charakter wprowadzający w temat. Zarys poruszanych zagadnień może stanowić podstawę do dalszych badań w tym obszarze, istotnych z punktu widzenia utrzymywania w dobrym stanie technicznym wyrobów obronnych pod względem jakościowym i środowiskowym.