MEDIA TOTALITARIANISM AND RUSSIA’S NATIONAL IDENTITY - NARLOCH Sabina (2015)
Zdaniem konstruktywistów, tożsamość narodowa jest kluczowym czynnikiem kształtującym politykę zagraniczną. Pomimo tego, że posiada ona pewne stałe elementy, podlega ciągłym zmianom. Środki społecznego przekazu mogą być narzędziem, które nadaje kierunek tym zmianom poprzez kształtowanie pożądanych obrazów z punktu widzenia potrzeb politycznych władzy. Tak się dzieje w przypadku „Wiesti Niedieli” na kanale Rossija 1 ‒ programu informacyjnego Dmitrija Kisielowa będącego przykładem totalitaryzmu medialnego. Kisielow dostosowuje argumentację do społeczeństwa, odwołując się do cech determinujących tożsamość narodową. W związku z powyższym, celem artykułu będzie wyodrębnienie charakterystycznych dla Rosjan cech oraz analiza sposobów ich wykorzystania przez media.