GENERACJE WOJNY GOSPODARCZEJ - JAROSZYŃSKA Małgorzata; DYMKOWSKI Dawid (2015)
Z dotychczasowych doświadczeń wynika, że praktyka wojny ekonomicznej sięga epoki starożytności i początkowo była związana z niszczeniem najważniejszych gospodarczych punktów wroga. W kolejnych stuleciach w związku z coraz większą ingerencją procesu globalizacji w sferę gospodarczą wytworzył się szereg pozamilitarnych instrumentów oddziałujących na bezpieczeństwo ekonomiczne innych państw. Ich charakter wpłynął na ewolucję form wojny ekonomicznej.