PSYCHOLOGICZNE PODŁOŻE MASKOWANIA LUB PRÓBA WYJAŚNIENIA ISTOTY MASKOWANIA PRZY POMOCY TEORII POZNANIA - POPIEL Henryk; SZYDŁOWSKI Adam (2016)
Artykuł pomyślany jest jako poszerzenie wiedzy studentów kierunku bezpieczeństwo narodowe o problematyce maskowania, często powszechnie ograniczanej do rozumienia maskowania jako kamuflażu. W pracy zawarto interpretację istoty maskowania w relacji do psychologicznych praw teorii poznania. W efekcie zaproponowano kilka niekonwencjonalnych sposobów maskowania.