MNIEJSZOŚĆ ROSYJSKA JAKO CZYNNIK ODDZIAŁUJĄCY NA BEZPIECZEŃSTWO PAŃSTWOWE ESTONII - WŁODARSKA-FRYKOWSKA Agata (2016)
Działania z marca 2014 r. i przyłączenie Krymu do Rosji stworzyły szczególną sytuację dla państw bałtyckich. W przypadku społeczeństwa estońskiego znamienne jest, że to najmniejsze z państw bałtyckich składa się w 25% z mniejszości rosyjskiej. Duża mniejszość rosyjska jest niewątpliwie czynnikiem, który zwiększa zagrożenie ze strony Rosji. Tworzy również problemy integracyjne spowodowane podziałami etnicznymi. Artykuł analizuje sytuację mniejszości rosyjskiej w Estonii, podkreślając obszary problematyczne, które mogą być przyczyną interwencji rosyjskiej w tym regionie. Rząd estoński rozpoczął i konsekwentnie wprowadza kilka programów integracyjnych, których głównym celem jest stworzenie spójnego i możliwie jak najbardziej jednolitego społeczeństwa. Pomimo że zauważyć można zwiększone użycie języka estońskiego przez mniejszości narodowe, wciąż widać poważne braki językowe uniemożliwiające skuteczne porozumienie się po estońsku. Taka sytuacja ogranicza szanse na rynku pracy i obniża status społeczny. Pośród wielu antagonizmów i nierówności społecznych zarówno Estończycy, jak i Rosjanie muszą budować koegzystencję w niezależnej Estonii. Natomiast celem Rosji jest ochrona wszystkich mniejszości rosyjskich mieszkających za granicą, a to wydaje się być potencjalnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa, w tym wypadku właśnie Estonii.