STATE SECURITY IN CONTEMPORARY EUROPE - THEORETICAL ANALYSIS - OGRODOWCZYK Piotr (2017)
Celem niniejszego artykułu jest próba pokazania i jednocześnie definiowania zagrożeń bezpieczeństwa występujących we współczesnej Europie. Dynamika zmian wskazuje na konieczność przeorientowania spojrzenia i priorytetów, które będą stanowiły o bezpieczeństwie mieszkańców Europy i samych krajów tego regionu. Przedstawione zostały najważniejsze aspekty oraz definicje związane z tym zagadnieniem, które według autora najlepiej obrazują pokazane w artykule obszary bezpieczeństwa oraz związane z nimi zagrożenia.