ANALYSIS OF SELECTED CONDITIONS OF THE FUNCTIONING OF THE RESEARCH AND DEVELOPMENT ACTIVITY SYSTEM IN POLAND AS A SAFETY STIMULATOR OF THE POLAND - GRZEŚKOWIAK Angelika; ZASKÓRSKI Piotr (2017)
Jednym z zasadniczych elementów bezpieczeństwa jest działalność badawcza i rozwojowa, zasadniczo wpływają one na elementy dostosowawcze całego systemu funkcjonowania państwa do zmieniających się stosunków sił i zagrożeń jego podmiotowości. W artykule autorzy przedstawiają najważniejsze elementy i uwarunkowania działalności badawczo-rozwojowej w Polsce, w ramach rozwiązań i instytucji przyczyniających się do innowacyjności w zakresie rozwoju badań i strategii naukowych. Jak stwierdzają autorzy, zasadniczo odgrywają one istotną rolę w odniesieniu do stymulacji całego sektora bezpieczeństwa państwa. Przedstawione zostają ich organizacyjne, prawne i analityczne aspekty rozwoju badań naukowych, w ramach ewolucji i dostosowywania do nowych wyzwań, zmieniających się warunków gospodarczych, politycznych i tych bezpośrednio oddziałujących na przemiany technologiczne i inne współczesnego świata. Przyczyniają się one do wzmocnienia funkcjonalności państwa, z uwzględnieniem specyfiki sektora bezpieczeństwa.