INFORMATION SUPPORT FOR POLICE ACTIVITIES IN SEA PORT - Teska Jarosław; Krasnodębski Grzegorz; PĄCZEK Bartłomiej (2017)
Celem opracowania jest analiza uwarunkowań skuteczności działań policji w okolicznościach zmaterializowania się zagrożeń w portach morskich i obiektach portowych. Celem dodatkowym jest prezentacja oddziaływań na sfery bezpieczeństwa portów morskich i obiektów portowych wynikających z intermodalnego położenia portów, łączenia różnorodnych środowisk fizycznych, a szczególnie masowości zjawisk gospodarczych mogących implikować naruszenia międzynarodowych i krajowych norm prawnych. W tym kontekście istotny staje się problem sformułowany w pytaniu: jakie informacje oraz ich celowa ekstrakcja determinują skuteczność działań policji w portach morskich i obiektach portowych?