THE STATE DIRECTORATE OF CRISIS MANAGEMENT AND ITS TERRITORIAL AUTHORITIES AS THE MOST IMPORTANT ELEMENT IN THE NEW INTEGRATED CRISIS MANAGEMENT SYSTEM IN HUNGARY - BALOGH Olivér (2017)
W artykule przedstawiono najważniejsze elementy systemu zarządzania kryzysowego na Węgrzech. Podjęto próbę analizy działalności Państwowej Dyrekcji Zarządzania Kryzysowego, która jako podmiot zarządzania kryzysowego jest ważnym elementem w przeciwdziałaniu oraz reagowaniu na klęski i katastrofy. Przedstawiono charakter instytucji oraz najważniejsze punkty ustawy o zarządzaniu kryzysowym. Nowa konstytucja węgierska narzuciła zadanie stworzenia zintegrowanego systemu zarządzania kryzysowego, na który składają się trzy filary: pożarnictwo, obrona cywilna, ochrona przemysłowa. Członkostwo w Unii Europejskiej nałożyło na Węgry obowiązek stworzenia systemu prawnego w tym przypadku, w związku z czym system jest podobny do polskiego. Różnice mogą się pojawiać w rozwiązaniach strukturalnych i planistycznych dla potencjalnych zagrożeń oraz w praktyce działania. Nowy system bierze pod uwagę trzystopniowe klasy zagrożeń dla bezpieczeństwa i podziały regionalne Węgier. Chociaż podobne rozwiązania były już widoczne od 2000 roku, to dopiero w 2012 na podstawie nowego prawa można je uznać za zintegrowane. Zdaniem autora istnieje wyższa konieczność przygotowywania się do potencjalnych zagrożeń i katastrof niemilitarnych, a system węgierski je bezpośrednio uwzględnia w sposób zintegrowany. Celowość rozwiązań również uwzględnia potrzebę kooperacji z innymi państwami. Tym samym znajomość i możliwość porównania systemu węgierskiego z polskim powinna być ewidentna dla potencjalnej współpracy.