THE KINGDOM OF SWEDEN NATIONAL DEFENSE DIRECTION SYSTEM - MOCH Natalia (2017)
Bezpieczeństwo narodowe w Królestwie Szwecji rozpatrywane jest w sposób kompleksowy, obejmując zarówno sferę militarną, jak i niemilitarną. Takie postrzeganie bezpieczeństwa narodowego wpływa także na ogólną organizację obrony narodowej Szwecji, określanej jako obrona totalna. W założeniach organizacja obrony totalnej powinna umożliwić obronę państwa przed agresją zbrojną, zapewnić suwerenność, ochronę ludności oraz najważniejsze funkcje państwa w sytuacji agresji zbrojnej i/lub wojny. System obrony narodowej Królestwa Szwecji jest uznawany za jeden z najsprawniej działających i najlepiej zorganizowanych na świecie. Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie szwedzkiego systemu kierowania obroną narodową, przy czym analizie poddano zarówno szczebel centralny (naczelne organy kierowania, poziom resortowy) oraz szczebel terytorialny, w tym sferę militarną i niemilitarną.