U ŹRÓDEŁ POLICJI POLSKIEJ. SPOJRZENIE NA TRADYCJE W LITERATURZE DWUDZIESTOLECIA MIĘDZYWOJENNEGO - MIELNIK Marcin (2018)
W pracy autor przedstawił charakterystykę historiografii dwudziestolecia międzywojennego dotyczącą historii policji. Zaprezentowane ogólnoświatowe i polskie trendy pozwalają zrozumieć sens treści publikacji naukowych i popularyzatorskich. Zainteresowanie przeszłością policji, jakie nastąpiło w dwudziestoleciu międzywojennym, koncentrowało się na XIX wieku, ale także na epoce nowożytnej (XVI-XVIII w.). Uwagę autora zwróciły dwa wydane w omawianym okresie tytuły: W. Strzeleckiego Bezpieczeństwo na ziemiach Polski. Od kmiecia grodowego do granatowej armii oraz W. Kawki, Policja w ujęciu historycznym i współczesnym. Te przekrojowe prace oparte na naukowej literaturze oraz źródłach w sposób reprezentatywny oddają obraz ówczesnej wiedzy dotyczącej policji. Wyjaśniają jej źródłosłów, przedstawiają kompetencje oraz poruszają niekiedy problemy społeczne, które stanowiły obszar działania omawianej instytucji.