DEVELOPMENT OF COMBATED MEANS OF DESTRUCTION AND COMBAT IN WORLD HISTORY - DZIERŻYŃSKI Damian (2018)
Prezentowany artykuł dotyczy współczesnych środków niszczenia i walki. Przedstawia ich powstanie i rozwój na bazie czterech generacji walki w dziejach świata. Zasadniczy cel artykułu stanowi rozwiązanie szeregu problemów poznawczych, tj. zdefiniowanie wymienionego w tytule zjawiska, jego klasyfikacja w nauce oraz zbadanie związków fizykalnych z nim powiązanych. Pierwszy rozdział podejmuje kwestie związane z aparatem teoretycznym omawianego pojęcia. Poprzez posłużenie się cybernetyczną teorią systemów autonomicznych oraz logiką aksjomatyczno-informacyjną możliwe stało się zdefiniowanie pojęć niszczenia, walki, sterowania oraz cybernetyki. W dalszej kolejności doprowadziło to do uzyskania kompletnej definicji wymienionej w tytule, tj. zespolonych środków niszczenia i walki. Drugi rozdział artykuł jest o generacjach walki w historii świata, przedstawia ich genezę i klasyfikację. W dalszej kolejności znajdziemy egzemplifikację poszczególnych generacji wraz ze szczególnym podkreśleniem rosnącej roli niszczenia informacyjnego w dziejach. Przy ostatniej, czwartej generacji walki podano przykład niszczenia dokonanego współcześnie, przy pomocy omawianych zespolonych środków niszczenia i walki. Całość artykułu została oparta na stwierdzeniach, których pierwotne źródło znajduje się w cybernetycznej teorii walki. Została ona opracowana przez polskiego naukowca, przedstawiciela Wydziału Cybernetyki, pułkownika Wojska Polskiego Józefa Koniecznego. Większość przywoływanych tutaj twierdzeń zostało zaczerpniętych z dzieła pt. Cybernetyka walki. Oprócz niej kierowano się opiniami innych badaczy polskiej szkoły cybernetyki, jak prof. Marian Mazur oraz doc. Józef Kossecki.