THE RULE OF LAW AS AN ESSENTIAL FACTOR FOR COUNTER IED SECURITY SYSTEM IN THE AIR TRANSPORT - CYWIŃSKI Artur (2018)
W artykule poruszono problem bezpieczeństwa w transporcie lotniczym w aspekcie aktów terrorystycznych jakimi są ataki bombowe z użyciem IED (improwizowanych urządzeń wybuchowych). Przedstawiono problem jakim jest wykrycie, właściwa identyfikacja i neutralizacja IED znalezionego na terenie lotniska. Artykuł to prezentacja i charakterystyka konstytutywnych czynników wpływających na poprawę bezpieczeństwa w aspekcie przeciwdziałania użyciu IED na terenie portu lotniczego. Artykuł zawiera charakterystykę kluczowych aktów prawnych z zakresu bezpieczeństwa funkcjonowania portu lotniczego, zarówno krajowych jak i międzynarodowych, w tym najistotniejszych Konwencji.