THE ROLE AND IMPORTANCE OF ARTICLE 5 OF THE CONSTITUTION OF THE REPUBLIC OF POLAND, FOR THE LEGAL SPECTRUM OF NATIONAL SECURITY PROTECTION - PADZIK Jarosław (2018)
Artykuł omawia w podstawowym zakresie mechanizm przeniesienia zasadniczych wartości konstytucyjnych, takich jak: strzeżenie niepodległości i nienaruszalności terytorium, zapewnianie praw i wolności oraz bezpieczeństwa obywateli, chronienie dziedzictwa narodowego i środowiska, na powszechnie obowiązujący system prawa. Koncentrując się na art. 5 Konstytucji R.P.131, który wymieniając te wartości, szeroko rozumianej sferze obronności przypisuje funkcję nadrzędną, publikacja analizuje wpływ zawartej w tym przepisie normy na pozycję ustrojową i umocowanie kompetencyjne organów władzy wykonawczej dla realizacji tej funkcji. Ponadto, artykuł omawia konsekwencje, jakie dla uczestników życia publicznego wynikają ze sformułowanych w systemie prawa obronnego reżimów prawnych.