FOREIGN TRADING AS A SUPPORT FACTOR FOR THE STATE DEFENSE SYSTEM - STRĄK Monika (2018)
Artykuł podejmując temat relacji handlowych Polski z zagranicą zwraca uwagę na ich znaczenie w ramach współczesnych procesów bezpieczeństwa. Odpowiednia wymiana handlowa mająca na uwadze gospodarkę oraz przedsiębiorczość na rzecz obronności kraju, może wpływać korzystnie na stabilność ekonomiczną państwa i jego rynek zbrojeniowy. Oba są regulowane i osadzone w realiach traktatowych międzynarodowych i prawnych, Polski, Unii Europejskiej, oraz poszczególnych instytucji i państw. Autorka dokonuje przekrojowego opisu tych relacji odnosząc się do dokumentów prawnych i analizując relacje gospodarcze wpływające na system obronności państwa.