ANALIZA ZJAWISKA AUTOAGRESJI OSADZONYCH W POLSKICH JEDNOSTKACH PENITENCJARNYCH NA PRZESTRZENI LAT 2013-2018 - ŁUSZCZ Paweł (2018)
Administracja jednostek penitencjarnych podejmuje działania w celu ochrony życia ludzkiego i życia więźniów. Życie ludzkie jest najwyższą wartością i podlega w Polsce prawu. Prawo chroni obywatela zamieszkującego w jednostce penitencjarnej, jednak w przypadkach izolacji od społeczeństwa zdarzają się przypadki, w których osoby w więzieniach lub aresztach przedprocesowych popełniają samobójstwo. Poniższa analiza podejmuje opis takich przypadków, które obejmują lata od sierpnia 2013 r. do końca sierpnia 2018 r. Dane do analizy zostały zaczerpnięte z raportów sytuacyjnych przygotowanych przez służbę więzienną na służbie, przedstawione wykresy podzielono na kilka parametrów i wytycznych, które zostały zawarte w sprawozdaniach dotyczących tych kwestii. Uwzględniono całkowitą liczbę samobójstw i prób samobójczych w poszczególnych latach, z podziałem na miesiące, oraz przedstawiono miejsce ataku na życie i samookaleczenie. Ważnym elementem jest pokazanie, w którym kierunku powinni zostać przeszkoleni funkcjonariusze i pracownicy w zakresie zasad udzielania pierwszej pomocy. Jest oczywiste, że liczba ataków samobójczych w latach 2013-2018 jest istotna. Ważne jest, aby korzystać z monitoringu w tych pomieszczeniach, w których większość więźniów dokonuje ataku, przecinając przedramiona i szyję, więc przeszkolić oficerów, jak właściwie chronić takiego człowieka, podkreśla się przy tym właściwy wybór więźniów w celi mieszkalnej – świadomość odpowiedzialności za życie innej osoby, która wymiernie wpłynie na poczucie bezpieczeństwa i komfort pracy oficerów, a tym samym zwiększy bezpieczeństwo samych więźniów.