THE ROLE OF PENITENTIARY UNITS OF A HALF-OPEN AND OPEN TYPE IN THE PROCESS OF RESOCIALIZATION OF PRISONERS - ŁUSZCZ Mirosław (2018)
W pracy autor przedstawił, na różnych płaszczyznach, różnice wynikające z typów zakładów karnych, w których skazani odbywają karę pozbawienia wolności. Różnice te w znaczący sposób wpływają na cały przebieg odbywania kary oraz szeroko rozumianej resocjalizacji, co w konsekwencji ułatwia im szybsze opuszczenie więzienia.