ANALIZA ZAKRESU PODMIOTOWEGO I PRZEDMIOTOWEGO WŁAŚCIWOŚCI PROCESOWEJ ŻANDARMERII WOJSKOWEJ W SPRAWACH PRZESTĘPSTW - MASSALSKI Andrzej (2018)
Przedmiotem opracowania jest analiza przepisów Ustawy z dnia 24 sierpnia 2001 r. o Żandarmerii Wojskowej i wojskowych organach porządkowych pod kątem właściwości procesowej tej formacji w sprawach karnych. Stosowanie wyłącznie reguł wykładni gramatycznej jest niewystarczające do wywiedzenia z przepisów powyższej ustawy spójnego oraz odpowiadającego zadaniom ustawowym katalogu podmiotów i sytuacji, wobec których ŻW właściwa jest do podejmowania czynności określonych w Kodeksie postępowania karnego. Wobec powyższego niezbędne jest uzupełniające użycie wykładni celowościowej i systemowej. W artykule rozważono konieczny zakres stosowania tego rodzaju metod interpretacji do określenia jurysdykcji ŻW w kontekście jej znaczenia dla niezakłóconego funkcjonowania Sił Zbrojnych RP. Sformułowano ponadto pewne postulaty de lege ferenda mające na celu optymalizację ustawowego ujęcia właściwości procesowej ŻW.