REGULACJE PRAWA UNIJNEGO DOTYCZĄCE PRZECIWDZIAŁANIA PRANIU PIENIĘDZY I FINANSOWANIU TERRORYZMU W KONTEKŚCIE KOOPERACJI PUBLICZNO-PRYWATNEJ I ZACHOWANIA RÓWNOWAGI Z PRAWAMI I SWOBODAMI PODSTAWOWYMI - JACZEWSKA Magdalena (2018)
Celem artykułu jest krytyczna analiza regulacji unijnych dotyczących przeciwdziałania praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu, ze szczególnym uwzględnieniem ich prewencyjnego aspektu, wprowadzanego głównie poprzez wdrożenie podejścia opartego na analizie ryzyka. Podstawą dla efektywnych działań w opisywanej materii jest maksymalizacja bezpośredniego zaangażowania sektora prywatnego oraz kooperacja prywatno-publiczna. Należy mieć jednak na uwadze, że zaangażowanie podmiotów prywatnych niesie ze sobą wiele zagrożeń, związanych przede wszystkim z możliwością powstania nieścisłości pomiędzy przepisami AML oraz swobodami i prawami podstawowymi. W związku z tym, w artykule nacisk położony został na analizę wpływu regulacji, dotyczących przeciwdziałania praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmu, na swobody i prawa podstawowe, ze szczególnym uwzględnieniem swobody świadczenia usług oraz prawa do sprawiedliwego procesu.