THE AIR TERRORISM IN CONVENTIONS OF UNITED NATIONS - MATUSIAK Michał (2018)
Terroryzm lotniczy, mimo że jest jednym z największych zagrożeń dla transportu we współczesnym świecie, nie został zdefiniowany w prawie międzynarodowym. Artykuł przedstawia ewolucję zwalczania terroryzmu lotniczego przez prawo międzynarodowe na tle zachodzących zmian w samym zjawisku. Pięćdziesiąt pięć lat po przyjęciu pierwszej konwencji dotyczącej terroryzmu lotniczego jesteśmy świadkami dalszego rozwoju tej gałęzi prawa. Autor tekstu przedstawia obowiązujące już akty prawa międzynarodowego, przyjęte pod auspicjami Organizacji Narodów Zjednoczonych, wraz z nowymi, przyjętymi w Pekinie i w Montrealu, które są uzupełnieniem poprzednich. Próbuje też odpowiedzieć na pytanie, w jakim kierunku zmierza prawo międzynarodowe w kwestii zwalczania terroryzmu lotniczego, oraz zastanawia się, jaki może być rozwój tego terroryzmu.