THE ROLE OF THE TERRITORIAL MILITARY SERVICE IN THE MILITARY SECURITY SYSTEM OF THE REPUBLIC OF POLAND - ŻUKOWSKI Przemysław (2020)
Artykuł zawiera przegląd zagadnień związanych ze znaczeniem Terytorialnej Służby Wojskowej dla systemu bezpieczeństwa militarnego Rzeczypospolitej Polskiej. Zagadnienia te są przyczynkiem do badań nad znaczeniem terytorialnej służby wojskowej w ramach sił zbrojnych oraz ich możliwości działania. Żywiołowy rozwój tej formacji musi jednak być związany jasno określonymi wzorcami i definicjami jej działania, w ramach zasad i w związku z nimi funkcjonowania wszystkich rodzajów sił zbrojnych. Celem artykułu jest ocena przydatności Wojsk Obrony Terytorialnej w systemie obronnym RP.