ROLA AGENCJI BEZPIECZEŃSTWA WEWNĘTRZNEGO I POLICJI W ZWALCZANIU CYBERTERRORYZMU - CZARNOTA Nikola (2020)
Cyberbezpieczeństwo jest istotnym obszarem dla wszystkich sektorów bezpieczeństwa państwa. Odnosi się do bezpiecznego funkcjonowania państwa, struktur administracyjnych i obywateli w cyberprzestrzeni. Niniejszy artykuł ma na celu przedstawienie rozważań na temat cyberterroryzmu i działań Agencji Bezpieczeństwa Wewnętrznego i Policji w tej dziedzinie. Ponadto, artykuł zawiera aspekty teoretyczne związane z zaprezentowaniem pojęcia cyberterroryzmu, metody działań cyberterrorystów, a także przykładowe ataki w cyberprzestrzeni w Polsce. Celem artykułu jest diagnoza zaangażowania policji i ABW w przeciwdziałanie cyberterroryzmowi. Problem badawczy zamyka się w pytaniu: jaką rolę w zwalczaniu cyberterroryzmu pełnią policja i Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego?