THE MODERN DIMENSION OF ESPIONAGE. CONTRIBUTION OF POLES TO OPERATION "OVERLORD" - RYBIŃSKI Janusz (2020)
Szpiegostwo najczęściej jest kojarzone ze sposobem uzyskiwania informacji poprzez osoby, które są przygotowywane do tego typu działalności. Zakres tych informacji to istotne dane, których nie można uzyskać w inny sposób. W artykule zostało przedstawione szpiegostwo, wykorzystane do planowania operacji lądowania Aliantów w Normandii w 1944 r. Z uwagi na szeroki zakres materiału skupiono się jedynie na polskich szpiegach, ludziach o różnych życiorysach, różnych doświadczeniach życiowych i umiejętnościach, aby w rezultacie ich działalność szpiegowska pomogła Aliantom w operacji „Overlord” Celem artykułu jest charakterystyka działalności szpiegowskiej na przykładzie oceny wkładu obywateli Polski w operację Overlord. Osiągnięcie tego celu warunkowane jest rozwiązaniem problemu badawczego, który sprowadza się do pytań: jaki był wkład Polaków w przygotowanie operacji Overlord oraz jakie wnioski wynikają z tej operacji dla dzisiejszego funkcjonowania służb specjalnych? W artykule wykorzystano metody analizy historycznej i porównawczej oraz analogii.