INLAND SHIPPING IN THE ASPECT OF STATE SECURITY - JURSZA Patrycja (2020)
Celem artykułu jest diagnoza roli Marynarki Wojennej w zapewnianiu bezpieczeństwa państwa. Zobowiązania powstałe w związku z ratyfikacją w 2017 roku Europejskiego porozumienia w sprawie głównych śródlądowych dróg wodnych o znaczeniu międzynarodowym (AGN), stały się determinantą do ponownej dyskusji na temat stanu żeglugi śródlądowej w Polsce. Aktualny stan śródlądowych dróg wodnych oraz taboru śródlądowego, wymaga zintegrowanych działań na rzecz jego poprawy, a bezpieczeństwo państwa, jako najważniejsza wartość i potrzeba narodowa traktowana jest jako priorytetowy cel państwa. Mając na uwadze powyższe, w artykule przedstawiono wpływ żeglugi śródlądowej na bezpieczeństwo państwa, rozumiane jako sumę jego poszczególnych kryterium.