BEZPIECZEŃSTWO OSÓB POZBAWIONYCH WOLNOŚCI W KONTEKŚCIE BEZPIECZEŃSTWA PSYCHOLOGICZNEGO ORAZ SPOŁECZNEGO - BAJOR Aleksandra (2020)
Bezpieczeństwo jako zagadnienie ujmowane jest z wielu różnych perspektyw, m.in. z etycznej, prawnej, psychologicznej, a także politycznej itd. Analizy w tej kwestii zmierzają do głównego celu, jakim jest wyznaczenie uwarunkowań w temacie wzmocnienia zasobów oraz likwidacji czynników zagrożenia. Bardzo specyficznym środowiskiem, które zostało wytworzone przez człowieka w celu ochrony społeczeństwa przed osobami niebezpiecznymi, naruszającymi standardy prawne i moralne jest zakład karny. Celem artykułu jest ocena percepcji bezpieczeństwa przez osoby pozbawione wolności.