DIAGNOSIS AND EVALUATION OF RESCUE INFORMATION SYSTEM - KRAWCZYK Mateusz (2021)
Publikacja przedstawia system informacyjny ratownictwa i ukazuje jego kluczowe elementy, istotne z punktu widzenia obiegu informacji w organizacji. Mowa o Platformie Lokalizacyjno-Informacyjnej z Centralną Bazą Danych, systemie e-Call oraz możliwym do zaimplementowania w Polsce systemie zwanym Advanced Mobile Location. Niniejszy artykuł określa istotę powiadamiania ratunkowego i rolę informacji w obiegu systemowym – informacji pozyskiwanej i przetwarzanej celem ratowania ludzkiego życia i zdrowia. Celem pracy jest wskazanie komponentów systemu informacyjnego ratownictwa oraz przedstawienie holistycznej oceny w odniesieniu do przeprowadzonych badań empirycznych. Badania te zostały przygotowane z wykorzystaniem techniki sądów i opinii. Przeprowadzono je wśród operatorów numeru alarmowego z czterech ośrodków ogólnopolskich., wykorzystano przy tym opracowane narzędzie - kwestionariusz ankiety. Próba badawcza wyniosła 46 osób – operatorów 112. Wyniki badań, odpowiedzi uzyskane od praktyków rzuciły nowe światło na funkcjonowanie systemu ratownictwa, ukazały bolączki współpracy pomiędzy służbami oraz przyczyniły się do zaprezentowania utylitarnych rozwiązań na rzecz stwierdzonych problemów przez samych respondentów.