HEALTH SAFETY CATEGORY IN SAFETY SCIENCES - KUCZABSKI Mateusz (2021)
Artykuł poświęcono zbadaniu miejsca i istotności bezpieczeństwa zdrowotnego w naukach o bezpieczeństwie w oparciu o analizę literatury wielu dziedzin i dyscyplin naukowych. Problem bezpieczeństwa zdrowotnego chociaż przewijający się od czasów zmiany systemowej w dyskursie publicznym i badaniach naukowych, który nadal pozostaje bardzo aktualny, rzadko poddawany jest badaniu z perspektywy jego wpływu na bezpieczeństwo państwa, a jeśli już to w wybranym zakresie tworzenia rezerw strategicznych w kontekście przygotowań obronnych systemu zdrowotnego. Szerszy kontekst wpływu bezpieczeństwa zdrowotnego na bezpieczeństwo państwa nie jest należycie wyeksponowany, identyfikuje się obszary niewiedzy w tym zakresie. Badania nad miejscem bezpieczeństwa zdrowotnego w naukach o bezpieczeństwie dokonano w ramach szerokiego przeglądu literaturowego pozycji z obszaru wielu dziedzin i dyscyplin: medycyny, zarządzania, nauk o zdrowiu, nauk o bezpieczeństwie, etc. Poszukiwano odpowiedzi na pytanie o ujęcia badawcze bezpieczeństwa zdrowotnego w naukach o bezpieczeństwie. Celem dociekań prezentowanych treści w artykule jest próba dookreślenia miejsca bezpieczeństwa zdrowotnego w naukach o bezpieczeństwie i uwidocznienia problemów, i obszarów badawczych prezentując kontekst strategicznych ujęć i relacji bezpieczeństwa zdrowotnego wobec nauk o bezpieczeństwie, gdy rozważamy bezpieczeństwo państwa. Konteksty bezpieczeństwa zdrowotnego analizowano po dokonaniu przeglądu przyczyn zmian w postrzeganiu problemów bezpieczeństwa – również w oparciu o literaturę. Dla badań bezpieczeństwa zdrowotnego, gdy kontekstem jest bezpieczeństwo narodowe, znaczenie badawcze ma ujmowanie badań w obszarach: zdrowie obywateli i zdrowie narodu, społeczeństwa (kontekst demograficzny), zdrowie jako cel sam w sobie, jako jeden z wymiarów interesu narodowego i wartość pożądana oraz zdrowie jako zasób strategiczny (czynnik narodowego potencjału strategicznego, wzrostu gospodarczego, potencjału społecznego, np. zasoby mobilizacyjne dla wojska, odporność społeczeństwa). Artykuł ma charakter przeglądowy.