ANALIZA BEZPIECZEŃSTWA POLSKI ZE WZGLĘDU NA SĄSIEDZTWO UKRAINY - KUCIŃSKA Natalia (2021)
Celem niniejszego artykułu jest scharakteryzowanie wpływu sąsiedztwa Ukrainy na bezpieczeństwo Polski. Przedstawiono w nim pozytywne i negatywne aspekty relacji polsko-ukraińskich, a także zdefiniowano pojęcia z zakresu geopolityki oraz bezpieczeństwa. Opisane zostały stosunki polsko-ukraińskie i pozycje międzynarodowe obu państw. Zwrócono również uwagę na zagrożenia ze strony Ukrainy oraz możliwe sposoby przeciwdziałania im. Artykuł kończą wyniki ankiety badającej poczucie bezpieczeństwa wśród studentów PWSZ Chełm. Pierwsza część artykułu skupia się na aspektach teoretycznych i definicyjnych. Zwrócono w niej uwagę no to, jak była i jest definiowana geopolityka, jakie posiada dziedziny. Na podstawie wielości definicji jest możliwa do wysunięcia teza, że jest to pojęcie trudne do zdefiniowania w jeden właściwy sposób. Dlatego, że można kłaść nacisk na inne aspekty geopolityki, co nie będzie stanowiło błędu. Podobna sytuacja jest w przypadku pojęcia bezpieczeństwa, ono także jest trudne do jednoznacznego określenia. Dotyczy ono wielu dziedzin życia człowieka, co powoduje, że każda definicja jest równie poprawna, co błędna. Następna część artykułu zawiera ogólną charakterystykę Polski i Ukrainy, a następnie ich wzajemne relacje po 1991 roku, czyli od momentu uzyskania przez państwo ukraińskie niepodległości. Przypominają one sinusoidę ponieważ okresy dobrej i intensywnej współpracy, przeplatają się z momentami ochłodzenia stosunków i z ograniczeniem współdziałania. Trzecia część przedstawia zagrożenia dla bezpieczeństwa Polski wynikające z sąsiedztwa Ukrainy oraz możliwe sposoby przeciwdziałania im. Przykłady zagrożeń politycznych, ekonomicznych i społecznych zostały poparte opisami różnego rodzaju zdarzeń, które miały miejsce w przeszłości. W ostatniej części przedstawiono wyniki ankiety badającej poczucie bezpieczeństwa wśród studentów PWSZ Chełm. Składała się ona z sześciu pytań. Pytano o płeć, miejsce zamieszkania, zauważalność osób narodowości ukraińskie w najbliższym otoczeniu, o poczucie bezpieczeństwa w miejscu zamieszkania, o ocenę wpływu sąsiedztwa Ukrainy na bezpieczeństwo i poproszono o wskazanie największego, zdaniem ankietowanych, zagrożenia dla polskiego bezpieczeństwa ze strony ukraińskiej.