BEZPIECZEŃSTWO CYBERPRZESTRZENI RZECZYPOSPOLITEJ POLSKIEJ - MĄKOSA Grzegorz (2021)
Artykuł przedstawia cyberprzestrzeń i jej bezpieczeństwo, jako jedno z najistotniejszych zadań i wyzwań państw i organizacji je zrzeszających. Przedstawione zostały definicje i pojęcia związane z problematyką cyberbezpieczeństwa. Cyberbezpieczeństwo jest jednym z najistotniejszych i coraz istotniejszym komponentem bezpieczeństwa narodowego. Cyberbezpieczeństwo państwa obejmuje bezpieczeństwo systemów teleinformatycznych oraz danych w nich przetwarzanych, stosowanych w przestrzeni cyfrowej, tak przez administrację, podmioty publiczne i gospodarcze, jak i przez obywateli. Cyberprzestrzeń jest obszarem działań konfrontacyjnych nie tylko z innymi państwami, ale także z wrogimi organizacjami, jak choćby z grupami ekstremistycznymi, terrorystycznymi, czy zorganizowanymi grupami przestępczymi. Artykuł porusza kwestie odpowiedzialności za zapewnienie cyberbezpieczeństwa systemów teleinformatycznych kluczowych krajowych podmiotów, organizacji i instytucji oraz jego wpływu na rozwój działalności państw. Wskazana została odpowiedzialność poszczególnych państw za zapewnienie bezpieczeństwa swojej cyberprzestrzeni. Zapewnienie bezpieczeństwa kraju w cyberprzestrzeni, w tym bezpieczeństwa jego cyberprzestrzeni, to jedno z podstawowych zadań w dziedzinie bezpieczeństwa państwa. Cyberbezpieczeństwo powinno być realizowane zarówno poprzez rozwój zdolności do działań defensywnych (obejmujących ochronę podmiotów działających w cyberprzestrzeni oraz samej cyberprzestrzeni), jak i ofensywnych. Artykuł prezentuje międzynarodowy (europejski) i krajowy kontekst prawny cyberbezpieczeństwa poprzez wskazanie właściwych w tym zakresie regulacji prawnych, takich jak dyrektywy unijne oraz ustawy i rozporządzenia krajowe, i dokumentów strategicznych – takich jak strategie bezpieczeństwa i cyberbezpieczeństwa, tak Unii Europejskiej, jak i Polski. Zaprezentowano także stan bezpieczeństwa cyberprzestrzeni RP w ujęciu ilości i rodzajów incydentów i zdarzeń bezpieczeństwa, stanu podatności systemów teleinformatycznych instytucji państwowych i podmiotów gospodarczych. Przegląd oparty jest na analizie i syntezie informacji przedstawionych w corocznych raportach CSIRT GOV i CSIRT NASK, odpowiedzialnych za bezpieczeństwo najważniejszych, z perspektywy bezpieczeństwa państwa, systemów teleinformatycznych w Polsce.