TRANSPORT TO MEET THE NEEDS OF A MILITARY UNIT - BROŻYNA Ewa (2021)
Celem artykułu jest analiza organizacji i znaczenia procesów transportowych w zaspokajaniu potrzeb jednostek wojskowych. Artykuł wyjaśnia czym jest jednostka wojskowa i jakie są jej potrzeby, w zaspokajaniu których bierze udział podsystem transportu. W dalszej części autorka przedstawiła organizację zaopatrywania jednostek wojskowych i podmioty, które biorą w tym udział, a także omówiła rolę wojskowych procesów transportowych w zapewnianiu bezpieczeństwa militarnego. Na koniec przedstawiono wyzwania stojące przed transportem realizowanym na rzecz jednostek wojskowych. Artykuł został przygotowany w oparciu o szeroki przegląd literatury, dokumentów Ministerstwa Obrony Narodowej i aktów prawnych. Metody badawcze, jakimi się posłużono to: analiza, synteza, abstrahowanie i porównanie. Przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, że działalność każdej jednostki transportowej generuje różnego rodzaju potrzeby, które mogą być spełnione tylko przy udziale sprawnie działającego systemu transportu wojskowego. Jego rola jest kluczowa ze względu na to, że determinuje on powodzenie prowadzonych przez jednostkę wojskową działań operacyjnych i militarnych, a to z kolei – w szerszej perspektywie – przekłada się na możliwość zapewnienia bezpieczeństwa militarnego kraju. Identyfikując wyzwania stojące przed systemem transportowym realizowanym na rzecz jednostek wojskowych zwrócono uwagę m.in. na konieczność tworzenia efektywnego systemu informacyjnego, efektywnego systemu zarządzania flotą transportową, ochronę i utrzymanie sieci transportowej oraz wypracowanie takiego sposobu działań, który pozwoli na utrzymanie wroga w stanie niewiedzy na temat ilości i rozlokowania transportowanych formacji wojskowych.