THE INTERVENTION OF THE ARMED FORCES OF THE COLLECTIVE SECURITY TREATY ORGANIZATION IN KAZAKHSTAN AND ITS IMPLICATIONS FOR STATE SECURITY - MISZCZUK Marcin (2021)
Celem niniejszego artykułu jest zidentyfikowanie działań podjętych przez siły zbrojne Organizacji Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym (OUBZ) w Kazachstanie i ich konsekwencji dla bezpieczeństwa państwa. Autor w procesie opracowania artykułu wykorzystał metodę krytycznej analizy literatury. W trakcie realizacji procesu badawczego ustalono, iż interwencja wojskowa Organizacji Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym w Kazachstanie spowodowana była brakiem zdolności instytucji państwa do przywrócenia porządku publicznego, którego załamanie nastąpiło w wyniku ogólnokrajowych protestów i zamieszek. OUBZ przeprowadziło interwencję wojskową, której głównym celem była ochrona kluczowej infrastruktury oraz wsparcie sił zbrojnych i policji Kazachstanu w procesie przywracania porządku publicznego. Interwencja sił zbrojnych OUBZ umożliwiła władzom państwa odzyskanie kontroli nad sytuacją bezpieczeństwa publicznego. Artykuł przedstawia bezpośrednie skutki interwencji OUBZ dla bezpieczeństwa państwa, jak i prognozę implikacji operacji wojskowej Organizacji dla bezpieczeństwa Kazachstanu w perspektywie długoterminowej. Uważa się, iż metody działania wykorzystane przez siły zbrojne Organizacji Układu o Bezpieczeństwie Zbiorowym podczas interwencji w Kazachstanie mogą stanowić model zaangażowania ekspedycyjnego sił zbrojnych Federacji Rosyjskiej w przyszłości. Teoria i praktyka działalności państwa na arenie międzynarodowej i dążenie do rewizji ładu pozimnowojennego przez Kreml pozwala sądzić, iż krótkotrwałe interwencje w bezpośrednim perymetrze strategicznym Federacji Rosyjskiej mogą wpisać się w kanon wykorzystania siły militarnej przez władze Federacji Rosyjskiej. Można przypuszczać, iż Sojusz Północnoatlantycki powinien analizować interwencję OUBZ w Kazachstanie właśnie w kontekście możliwego przyszłego zaangażowania sił zbrojnych Federacji Rosyjskiej w Państwach Bałtyckich lub byłych Republikach Związku Socjalistycznych Republik Radzieckich. Pozwoli to na podjęcie działań prewencyjnych wobec możliwej eskalacji przemocy przez siły zbrojne Federacji Rosyjskiej w przyszłości, zarówno na obszarze byłych republik ZSRR, jak i w Państwach Bałtyckich.