SOCIAL CONSEQUENCES OF THE CHERNOBYL DISASTER - DĄBROWSKI Marcin (2024)
Katastrofa reaktora jądrowego w Czarnobylu, mimo, iż miała miejsce ponad 35 lat temu, jest zaliczana do największych katastrof technicznych w dziejach ludzkości a skutki jej są odczuwalne do dnia dzisiejszego. Promieniowanie, które było konsekwencją roztopienia i eksplozji elementów grafitowo-uranowych reaktora spowodowało radioaktywną chmurę cząstek nad prawie całą Europą. W powietrzu znalazły się takie izotopy jak jod 131, cez 137 czy stront 90, które są silnie radiacyjne, mają długi okres półtrwania i powodują choroby endokrynologiczne. Celem artykułu jest zbadanie konsekwencji społecznych katastrofy w Czarnobylu przez pryzmat zdolności obywateli kraju do pełnienia służby w formacjach mundurowych. Jako problem badawczy przyjęto zasadność zbadania czy zaburzenia te są tylko i wyłącznie podyktowane katastrofą w Czarnobylu i czy rzeczywiście chorzy funkcjonują na tak niskim poziomie, aby nie byli w stanie podlegać pod powszechny obowiązek obrony? W związku z tym sformułowano hipotezę, iż katastrofa w Czarnobylu ma realny wpływ do dnia dzisiejszego na zdrowie społeczeństwa, zmniejszając tym samym zdolności rekrutacyjne obywateli do służb mundurowych. Do realizacji celu posłużono się metodą analizy i krytyki piśmiennictwa dostępnych badań z zakresu medycyny, danych statystycznych oraz raportów renomowanych instytutów zajmujących się atomistyką. Komparacja wyników badań i szczątkowej literatury pozwoliła na wypracowanie metodą analizy i konstrukcji logicznej wniosków, które diagnozują problematykę. W wyniku przeprowadzonych badań, szacuje się, iż w Polsce po 1986 roku zaburzenia endokrynologiczne dynamicznie wzrosły, gdzie obecnie aż ponad 20% społeczeństwa zmaga się z problemami, przy czym liczba ta stale rośnie. Problem jest nie tylko medyczny, ale również społeczny, ponieważ znaczna część populacji z punktu widzenia medycyny nie jest w stanie podjąć służby w formacjach mundurowych. Natomiast z punktu widzenia predyspozycji oraz często wyrafinowanych kwalifikacji, zasadnym byłoby umożliwienie służby osobom cierpiącym na te zaburzenia. Jest to osobliwy problem, ponieważ obecnie w Polsce istnieje kryzys rekrutacyjny, który ma swoje podłoże w demografii.