On the rhetorical aspects of the rainbow: from identity construction to marketing strategy - Miłkowska-Samul Kamila (2023)
Celem niniejszego artykułu jest zaprezentowanie użycia motywu tęczy na elementach otaczającej nas rzeczywistości materialnej, takich jak ubrania, akcesoria, meble, dekoracje, ale przede wszystkim w komunikacji marketingowej firm i marek. Analiza ta wyrasta z przekonania o roli rzeczy jako czynników kształtujących rzeczywistość społeczną zgodnie z teorią aktora-sieci Bruno Latoura. Wytwory materialne będące nośnikami motywu tęczy nabierają niekiedy waloru retorycznego, gdy tęcza jako symbol staje się narzędziem przekonywania. Te właśnie sytuacje, a szczególnie użycie tęczy jako symbolu środowisk LGBTQ+ w celu kształtowania wizerunku marki, znane jako tęczowy kapitalizm oraz tzw. rainbow washing zostaną zbadane w artykule za pomocą narzędzi retoryki, a zwłaszcza retoryki wizualnej. Perswazja nie odbywa się tu bowiem za pomocą kodu werbalnego, lecz głównie przez kod wizualny. Do wyjaśnienia tych zjawisk zostaną wykorzystane narzędzia retoryki, takie jak koncepcja identyfikacji oraz dwa elementy z triady środków perswazyjnych: ethos i pathos. Także rozróżnienie perswazji i manipulacji okaże się przydatne w analizie omawianego zjawiska.