Praca zdalna a dobrostan pracowników – perspektywa branży IT w Polsce - Gross-Gołacka Elwira; Szkudlarek Ewa; Brzegowy Agnieszka; Ligaj Magdalena (2023)
Głównym celem artykułu jest zidentyfikowanie i zaprezentowanie, jak kształtował się poziom dobrostanu pracowników polskiej branży IT pracujących zdalnie. Opracowanie dostarcza praktycznych implikacji do budowania marki pracodawcy i zarządzania zespołami zdalnymi w postcovidowej rzeczywistości. Przeprowadzone badania skupiają się na branży IT jako niezwykle konkurencyjnej pod względem utrzymania zaangażowania i motywacji pracowników. Badanie ilościowe zostało przeprowadzone we wrześniu 2021 r. na grupie 1889 respondentów – pracowników pracujących zdalnie w siedmiu polskich oddziałach międzynarodowej korporacji, która jest jednym z największych pracodawców w branży IT w Polsce. Chociaż większość przedsiębiorstw z branży IT w Polsce nie wdraża strategii zarządzania dobrostanem pracowników, przeprowadzone badania wskazują, że ogólny poziom dobrostanu pracowników jest wysoki.