A proposal to use reinforcement learning to optimize decision-making in the field of counteracting money laundering and terrorist financing (Part 2) - Kędzierski Maciej A. (2023)
Uczenie przez wzmacnianie skupia się nie tylko na uczeniu pojedynczego agenta, lecz także zastosowanie tej metody znajduje swoje odzwierciedlenie w wieloagentowym działaniu. To kwestia istotna z punktu widzenia tego, że proces decyzyjny i zarządzanie informacją w systemie AML/CFT dla instytucji obowiązanej pozostaje coraz bardziej procesem skomplikowanym. W konsekwencji należy wprowadzić także, chcąc zastosować metodę uczenia przez wzmacnianie, wielość agentów zarówno w relacji ze środowiskiem, jak i w relacji ze sobą. Wobec tego rodzaju rozwiązań możliwe jest do zastosowania wieloagentowe uczenie się przez wzmacnianie czy koncepcja półniezależnej metody szkolenia polityk ze współdzieloną reprezentacją dla heterogenicznego, wieloagentowego uczenia się przez wzmacnianie. Ponadto mając na uwadze fakt, że proces decyzyjny AML/CFT czerpie jedynie pomocniczo rozwiązania ze sztucznej inteligencji, w tym systemie zarządzania niezbędny pozostaje także czynnik ludzki. Wobec tego rodzaju potrzeb jako wyjściowe rozwiązanie można wskazać Reinforcement Learning from Human Feedback, które zapewnia w uczeniu czynnik ludzki.