UWARUNKOWANIA I KONSEKWENCJE ZWINNEJ ORGANIZACJI - SKRZYPEK Elżbieta (2017)
Zwinne zarządzanie to sposób na efektywne funkcjonowanie w warunkach zmian otoczenia. Zwinność to zdolność do radzenia sobie ze zmiennością. Firma powinna poprawnie reagować na zmiany i nieprzewidziane okoliczności opierając się na zwinnych kompetencjach. Turbulencje trudno jest prognozować, dlatego należy umieć wychwytywać słabe sygnały ostrzegawcze. Strategia zwinności znana jest jako agile manufacturing, agile enterprise i ma na celu rozwijanie sieciowej i wirtualnej organizacji. Organizację zwinną charakteryzuje zasobowa elastyczność, przewidywalność i umiejętność przystosowania się do zmian. Na podstawie studium literatury wskazano wybrane definicje zwinności, przedstawiono zwinną organizację i zwinne przedsiębiorstwo. Wskazano na istotę i znaczenie zwinnego zarządzania i zwinnej produkcji. Przedstawiono także wyniki badań nad zwinną organizacją.