Cele i założenia polityki klimatycznej na rok 2030 w kontekście wdrożenia systemów energetycznych - Koszarek Artur (2024)
Celem artykułu jest wykonanie analizy literatury przedmiotu badań w zakresie celów polityki klimatycznej Unii Europejskiej do 2030 roku oraz analizy i oceny danych dotyczących szacunkowych wydatków rozwojowych budżetu Polski na lata 2016-2025 ponoszonych na złoża kopalne i energię. W opracowaniu przedstawiono w sposób syntetyczny determinanty wynikające z przyjętych i zatwierdzonych przez Unię Europejską dokumentów stanowiących podstawę do wdrożenia w krajach UE przedsięwzięć mających na celu praktyczną adaptację i realizację tych zapisów w perspektywie bliższej do roku 2030 oraz dalszej do roku 2050. Powyższe prawo stanowi swego rodzaju parasol ochronny dla środowiska naturalnego, dając przyszłym pokoleniom możliwości do dalszego zrównoważonego rozwoju gospodarczego. Podjęto również próbę pokazania, jak w praktyce, opierając się na wdrożonych dyrektywach, postępuje i postępować będzie przyrost odnawialnych źródeł energii w korelacji do paliw kopalnych, prognoz przewidywanych do osiągnięcia celów energetycznych na kolejne lata, a także strat finansowych dla światowej gospodarki, a które to źródła energii z powodzeniem mogłyby być zaadoptowane na cele inwestycyjne. Wykazano trend rosnący szacunkowych wydatków rozwojowych budżetu Polski na lata 2016-2025 ponoszonych na złoża kopalne i energię. W artykule zastosowano metody badawcze w postaci głównie analizy i wnioskowania. Wykonane w opracowaniu badania na bazie danych retrospektywnych poszerzone o analizę literatury przedmiotu badań pozwoliły na przeprowadzenie wnioskowania, którego wyniki są ważne dla Polityki Energetycznej Polski na lata 2030-2050.