How to use Markov models for the purposes of counteracting money laundering and in the fight against terrorism? (Part 1) - Kędzierski Maciej A. (2024)
Współczesne zjawiska przestępcze, takie jak między innymi terroryzm i jego finansowanie, jedynie w określonym zakresie bazują pod względem wykonawstwa na schematach. W rzeczywistości sprawcy działają niekonwencjonalnie, zmieniają taktykę postępowania, a także schematy samych komórek terrorystycznych. Tym samym coraz trudniej jest prowadzić rozpoznanie tej przestępczej aktywności, gdyż wiedza o niej jest ograniczona (ukryta), a ponadto następuje czasowe opóźnianie w zakresie analizy przyczynowo-skutkowej. Tym samym sięga się po nowe rozwiązania z zakresu matematyki. Jednym z nich jest stosowanie ukrytych modeli Markowa, których właściwości umożliwiają budowanie modeli predykcyjnych opartych na ograniczonych zasobach wiedzy, cechowaniu elementów oraz ocenie prawdopodobieństwa zdarzeń. Ich zastosowanie jest szerokie i dotyczy nie tylko rozpoznawania fizycznych aktów terroryzmu, lecz także ich finansowania czy procederu prania pieniędzy.